Norsk English Dutch

Nyttig informasjon

Her finner du nyttig informasjon relatert til selvguidede turene med Discover Norway
Skitur i Peer Gynt løypa | Ski the Peer Gynt Trail | Discover Norway, Skiturer i Norge
Foto: Christoffer Sandmark - Visit Norway
På tur uten turleder/guide

Det vil si turer uten turleder. Dette betyr å ferdes på egen hånd og bestemme din egen fart. Du kan ta en pause, snarvei eller omvei når du vil. Etter en spennende dag ute i naturen kommer du til reisemålet og får en god middag og en god natts søvn før turen går videre neste dag. Her kan du også treffe andre som er på samme tur som deg, bestilt gjennom Discover Norway.
Du vil ikke møte noen fra Discover Norway, verken før, etter eller underveis og vi er ikke lokalisert i området. Vi kan alltid nåes på telefon. +47 917 25 200.
Før du starter på en tur uten turleder, får du en turbeskrivelse, nødvendige kart/digitale kart og en utstyrsliste (forslag). 

 

Pris og hva som er inkludert i prisen

Alle våre selvguidede turer inkluderer bagasjetransport.
Se nettside for hver enkelt tur. Her finner du en oversikt over hva som ellers er inkludert i prisen.
Prisene er basert på dobbeltrom (min. 2 personer).

 

Utstyr

Før du legger ut på tur får du et forslag til pakkeliste fra oss.
Vær forberedt på all slags vær. Det kan være ganske kaldt selv om sommeren. Du er heldig hvis du ikke får litt regn/snø og vind. Om vinteren kan det være veldig kaldt - kombinert med vind kan det bli alvorlig.

 

Leie av utstyr

Leie av sykkel eller ski er normalt ikke inkludert i grunnprisen, men kan bestilles som tillegg. Vær nøye med å sjekke utstyret før du legger ut på tur. Det er umulig/vanskelig å få bistand eller å få byttet utstyr etter at du har forlatt utleiestedet. Det er ingen følgebil på sykkelturene.

Skiing and snowshoeing in Jotunheimen | Discover Norway, Vinterferie i Jotunheimen
Foto: Hindsæter
Innkvartering og måltider

Innkvartering

Type og standard på overnatting kan variere. Vi benytter hoteller, fjellstuer, hytter og rorbuer. Det er i høy grad beliggenhet og dagsetapper som er avgjørende for vårt valg av overnattingssted. Unntaksvis må man bo på rom som ikke har eget bad/toalett.

På Trolløypa vil du få en overnatting i DNT selvbetjent hytte. Her bor man på flersengsrom og hytta har ikke innendørs toalett eller dusj og du må hente vann ute. Hytta er fullt utstyrt med dyner og puter, men du må ta med egen sovepose eller lakenpose. Og et lite håndkle. Vennligst følg hyttereglene, dvs. rengjøring før du forlater, signere hytteprotokollen etc.

 

Måltider

Prisen inkluderer frokost, selvsmurt nistepakke og påfyll av medbragt termos.
Nistepakken smører du selv ved frokosten.
På steder med få eller ingen alternative spisesteder, er også middag inkludert (dagens 2 eller 3-retters middag eller buffet). Menyen bestemmes av restauranten/overnattingsstedet. Om ikke annet er bemerket i turbeskrivelsen, serveres middagen kl. 19.00, men vi garanterer at ‘etternølere’ slipper å legge seg på tom mage.
DNT selvbetjent hytte er utstyrt med alt nødvendig utstyr og proviant til matlaging (hermetikk, suppe-poser, te, kaffe, pålegg, knekkebrød etc.). Du må lage maten selv, samt rydde og vaske opp etter deg. Matlageret i hytta inneholder ikke fersk mat, som grønnsaker eller brød.

Med bagasjetransport/ With luggage transfer | Discover Norway
Foto: HR Discover Norway
Transport og bagasjetransport

Transport til og fra utgangspunktet

Se nettside for hver enkelt tur. Her finnes opplysninger om transport som er inkludert i prisen.

De fleste skiturene inkluderer transport fra/til Oslo Lufthavn. Dette kan tilpasses hver enkelt bestilling.

 

Bagasjetransport

Alle våre turer inkluderer bagasjetransport. Med bagasjetransport går eller sykler du med en lett dagstursekk eller sykkelveske, mens resten av bagasjen blir fraktet fra sted til sted.
Det kan forekomme unntak på enkelte dagsetapper og når du går til og fra DNT selvbetjent hytte (Trolløypa).

Transporten skjer med personbiler og små varebiler. Enkelte steder er overnattingsstedene ansvarlig. Andre steder har vi avtale med taxier eller annet transportselskap.
Vær så snill å holde både størrelse og vekt på bagasjen til et respektabelt nivå på ca. 15 kg, og bare et kolli per person. Helst ikke små tilleggskolli.

På en del båt- og fergestrekninger må du selv ta ansvar for bagasjen. Du må selv frakte bagasjen mellom resepsjonsområdet og ditt eget rom.

Verdisaker med liten vekt og stor verdi, som for eksempel penger, smykker, kamera, pass, kredittkort etc. bør du ha med deg i ‘håndbagasjen’.

Bagasjen sendes på eget ansvar. Ved skade eller noe blir borte så gjelder den reisendes reiseforsikring.

På skiturene kan det være mulig å få skyss med bagasjetransporten fra et hotell til det neste, om nødvendig. Spør i resepsjonen på hotellet. Avhengig av hva slags transport de kan tilby, er det mulig du må betale ekstra for dette.

Sykkeltur i Hardanger | Bike tour around the Hardanger Fjord | Discover Norway, Sykkelturer i Norge
Foto: Discover Norway
Nivå og vanskelighetsgrad

For alle turene gjør vi oppmerksom på at du ferdes på eget ansvar. Av hensyn til sikkerheten anbefaler vi at mins to personer sykler/går sammen.
Turene har varierende lengde og vanskelighetsgrad. Noen turer er lagt opp med til dels lange og krevende dagsetapper, andre turer er tilpasset familier med barn og mindre erfarne syklister/skiløpere/fotturister.
Generelt bør du ha litt erfaring med å være på tur flere timer om dagen.
Dårlig vær med mye nedbør og/eller vind blir turene mer krevende.

Om du er på tur med barn, kan være lurt å teste barnets ferdigheter før turen. Barnet bør kunne gjennomføre en hel dag på tur. Planlegg på barnas premisser, da blir turen best for alle parter. Legg inn pauser underveis.

Se hver enkelt tur for nivå av vanskelighetsgrad.
Indikasjonen er basert på normalt god fysisk form.

 

Sykkelturer

LETT: Turer for familier og personer i alle aldere. Fine som ‘nybegynnerturer’. Dagsetapper ca. 15-30 km
MODERAT: Turer for erfarne syklister med normalt god kondisjon. Dagsetapper ca. 20-50 km
KREVENDE: Turer for personer som er godt trent og har erfaring med å sitte på sykkelsetet i mange timer flere dager i strekk. Dagsetapper ca. 30-70 km.

 

Fotturer

LETT: Turene passer for familier og personer i alle aldere. Dagsetapper på 5-12 km/5-6 timer inkl. pauser.
MODERAT: Turene passer for deg med normalt god kondisjon. Dagsetapper 12 - 20 km/6-7 timer inkl. pauser.
KREVENDE: Turer for deg med god kondisjon. Toppturer og mye opp og ned. Vandring i ur. 6-10 timer inkl. pauser.

 

Skiturer

LETT: Rondaneturen er en fin familietur med korte dagsetapper og godt preparerte løyper.
MODERAT: Peer Gynt løypa og Jotunheimenløypa er fine turer for deg med normalt god kondisjon. Relativt kortere dagsetapper og godt preparerte løyper.
KREVENDE: Trolløypa er forholdsvis krevende. Her anbefaler vi at du er i god form, er fjellvant og har bra fjellutstyr. Kunnskap om kart og kompass er en forutsetning. Løypene er ikke jevnlig preparert, og en må være forberedt på å brøyte løype. Der løypa går gjennom Rondane Nasjonalpark er det ikke preparert, men kun merket med bambusstikker eller lignende.



Fottur i Rondane | Walking the Explore Rondane Route | Discover Norway, Fotturer i Norge
Foto: Scanout.com
Allemannsretten

Allemannsretten gir alle rett til å ferdes fritt og oppholde seg der de ønsker i naturen – uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gir oss også rett til å høste fra naturen, for eksempel saltvannsfisk, bær, sopp og ville blomster.
Allemannsretten skiller mellom inn- og utmark. Innmark som boligeiendommer eller dyrket mark er unntatt fra retten. Alle som bruker allemannsretten har plikt til å opptre hensynsfullt og varsomt, slik at man ikke gjør skade eller skaper ulemper for andre:

 

- Naturen må ikke bli skadet!
- Rydd opp etter deg og kast aldri søppel utendørs
- Det kan være strengere regler for adkomst til vernede områder
- Vis respekt for mennesker og dyr
- Åpen ild er forbudt mellom 15. april og 15. september.

Sykkeltur langs Ishavskysten | Arctic Coast Cycling | Discover Norway
Foto: Roger Ellingsen, Statens Vegvesen
Sykkelturer og veistandard

Fjellturene går stort sett på seterveier, skogsbilveier eller riksveier med liten eller ingen biltrafikk. Det kan forekomme korte partier på stier der du må trille. Det anbefales sykler med 18 gir eller mer, og med grove dekk.

På Kystturene anbefales Hybridsykler med tynnere dekk. Kystturene går stort sett på lokalveier med liten biltrafikk, sjelden på egne sykkelveier. Du må påregne noe trafikk på visse strekninger, dvs. der det ikke finnes andre alternativer.

Tunneler

Det er tunneler på de fleste turene. Vi anbefaler å ta med en hodelykt eller sykkellykt for sikkerhets skyld.

Nasjonale turistveger

De seneste årene har norsk design og arkitektur høstet internasjonal anerkjennelse. Langs 18 utvalgte veistrekninger, kalt Nasjonale turistveger, er førsteklasses arkitektur og design gjennom de siste par tiårene blitt skånsomt innlemmet i landskapene. Noen av våre turer følger deler av Nasjonale turistveger i Lofoten, Helgeland, Senja, Andøya og Hardanger.

Sesong og vær

Været i Norge er uforutsigbart og skifter ofte.
En god regel: Når man skal på aktiv ferie, så helgarderer man også 'garderoben'. Tenk tilbake på ferier du har hatt - kanskje er det den turen med de mest ekstreme værforhold du husker aller best?

 

Sykkelturer

Den beste tiden for sykling i Norge er fra midten av juni til midten av september.
Våren er spesielt fin i Hardanger. Da kan du oppleve snødekte topper, blomstrende frukthager og buldrende fossefall.
Juni er tid for midnattssol i Nord Norge.
Høsten byr på farger og mindre trafikk.
Om sommeren (juni, juli og august) er temperaturen i Norge vanligvis veldig godt egnet for sykling, rundt +10 - + 25ºC.

 

Om midnattssola

Når du ferdes nord for Polarsirkelen kan du oppleve Midnattssola. Det vil si at sola befinner seg over horisonten 24 timer i døgnet.
Jo lenger nord du reiser, jo lenger er midnattssola synlig. I de sørlige delene av Norge vil du ikke oppleve noen Midnattssol i det hele tatt. Likevel har du dagslys lenge etter normal leggetid i juni og juli.

 

Omtrentlige datoer for når du kan oppleve Midnattssola:

Polarsirkelen: 12. juni - 1. juli
Bodø: 4. juni - 8. juli
Svolvær: 28. mai - 14. juli
Andenes: 22. mai - 21. juli
Tromsø: 20. mai - 22. juli

Fotturer

Den beste tiden for fjellturer er juli, august og tidlig september. Været skifter raskt i fjellet, men noen ganger kan en regnskur bare være deilig og gi dagen et ekstra friskt pust. De fleste foretrekker sol, men takker ja til en liten pause fra 30 varmegrader og skyfri himmel. Det beste turværet er kanskje varierende vær, dvs. en blanding av sol, overskyet og litt regn. 

 

Skiturer

Løypene er normalt merket/stikket fra 1. februar til over påske.
I februar er dagene korte og snøen er som regel tørr og fin, men det kan være veldig kaldt.
I mars og april blir det mildere og dagene er lengre. Snøen kan være våt, men også isete. Smøring av ski blir mer krevende. Noen steder kan det være tynt med snø når våren nærmer seg.

Vær alltid forberedt på kulde og vind. Temperaturene kan komme ned på -20°C på tider man ikke forventer det. Kulde i kombinasjon med vind kan lett gi frostskader. Vær utstyrt for å takle kulde dersom noe skjer og du må vente på hjelp. Batteriet på mobiltelefonen tappes raskere når det er kaldt. Oppbevar telefonen nær kroppen og ha med ladeutstyr og powerbank i tilfell du går tom for strøm. Det er en drøm å gå på ski med vinden i ryggen og sola i ansiktet, men motvind suger krefter. Løypene blir lett borte eller mer krevende når det er vind. Ved sterk vind bør du vurdere å få skyss med bagasjetransporten.

Vi gjør oppmerksom på at Discover Norway ikke er ansvarlig for værforholdene. Det kan hende at været er så dårlig at det ikke er forsvarlig å fortsette til neste destinasjon. Hvis du da ordner skyss på egen hånd, må du også betale dette selv.

Har du spørsmål om nyttig informasjon for Discover Norway?

Kontakt oss